Oficial, sprijinul american pentru rebelii sirieni se limitează încă de la începutul conflictului la un ajutor neletal în valoare de 287 de milioane de dolari, chiar dacă CIA este implicată într-un program secret de instruire militară a rebelilor moderați în Iordania.
Barack Obama ar putea anunța noua poziție americană în cursul unui discurs pe care urmează să-l susțină miercuri, la Academia Militară West Point, potrivit WSJ.
„Președintele va prezenta clar intenția de a spori sprijinul pentru opoziția siriană moderată și vecinii Siriei, care au făcut față amenințărilor teroriste emanând din situația creată de (Bashar) al-Assad în Siria”, potrivit unui oficial de rang înalt al administrației, citat de cotidian.
Președintele nu va preciza numărul rebelilor care urmează să fie antrenați și nici unde va avea loc programul de instruire.
„Avem de mai mult timp o gamă de opțiuni. Am anunțat clar că percepem Siria ca o problemă de natură teroristă”, a reacționat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki.
Statele Unite întenționază să contribuie la „consolidarea opoziției moderate”, a adăugat ea, fără să confirme totuși decizia cu privire la instruirea rebelilor moderați de către armata americană.
Decizia de a implica deschis Pentagonul în instruirea rebelilor este luată, potrivit WSJ, la capătul unui an de discuții în cadrul Executivului american, aflat între dorința de a spori presiunea asupra regimului sirian, teama de a fi atras într-un nou conflict în Orientul Mijlociu și dificultatea de a asigura un comportament moderat pentru rebelii care vor fi implicați în programul de antrenament.
Dar creșterea puterilor grupărilor rebele extremiste apropiate de Al-Qaida și presiunea exercitată de aliații Statelor Unite în regiune, în special Arabia Saudită, au forțat luarea deciziei, apreciază cotidianul american.
În ultimele săptămâni, presa americană a relatat despre livrarea unor rachete antitanc americane TOW către grupări moderate rebele. Însă nu se știe dacă aceste rachete au fost livrate de Statele Unite, sau de Arabia Saudită, cu aprobarea Washingtonului.
Potrivit postului de radio NPR, prima livrare a reprezentat un „test”. Gruparea moderată Harakat Hazm a recunoscut că aprimit 50 de rachete. Combatanții au fost încurajați să filmeze lansările de rachete și să transmită înregistrările către „agenția de informații externe”, pentru a demonstra utilizarea lor, potrivit NPR.
Un ofițer al Armatei Siriene Libere a confirmat pentru AFP că mișcarea Hazm a primit „peste 20 (de rachete de tip) TOW de la o sursă occidentală”.
Gaidau Ion, [email protected]